Ingyenes GLS kiszállítás, 30 napos pénzvisszafizetési garancia, 365 napos gyártói garancia

Innováció a hatékonyságért

A levegőszennyezés emberi szervezetre, és az egészségre gyakorolt hatása

Ha szeretnéd csökkenteni a beltéri levegő szennyezőanyag-koncentrációját otthonodban, nagyon jó okod van rá: Az Environmental Protection Agency (EPA) jelentése szerint a beltéri levegőben kétszer-ötször több szennyezőanyag lehet, mint a kültéri levegőben. Az a tény, hogy időnk 90%-át zárt térben töltjük, egyszerűen csak ront a helyzeten, különösen, ha valamelyik családtag allergiás légúti betegségben szenved.

A beltéri levegőszennyezés elsődleges okai

A beltéri levegőminőségi problémák elsődleges okai a beltéri szennyező források, amelyek gázokat vagy részecskéket bocsátanak ki a levegőbe. A nem megfelelő szellőztetés növelheti a beltéri szennyezőanyagok szintjét, mivel nem visz be elegendő külső levegőt a beltéri forrásokból származó kibocsátások hígításához, és nem szállítja ki a beltéri légszennyező anyagokat a területről. A magas hőmérséklet és páratartalom szintén növelheti egyes szennyező anyagok koncentrációját.

Gyakori szennyező anyagok és allergének az otthonokban

Számos allergén és szennyezőanyag rejtőzik a levegőben, amelyek allergiát és egyéb légzőszervi problémákat okozhatnak. A beltéri levegőszennyező anyagokat két kategóriába sorolják: részecskék és gáznemű szennyezők.

1. A részecskék a következők lehetnek:

Gyakori allergének, mint a háziállatok szőre, pollen és por. Kis organizmusokhoz, például penészhez, vírusokhoz, baktériumokhoz és poratkákhoz kapcsolódó részecskék

Az olyan részecskék, mint a kisállat szőre, ragacsos és könnyű, és felhalmozódhatnak a szőnyegekben, bútorokban és ágyneműben, vagy bárhol, ahol kedvenced tartózkodik. Az egyéb részecskék, például a penész a fürdőszobákban vagy bármely más nedves helyen szaporodnak, és apró, láthatatlan spórákon keresztül terjednek a levegőben. A poratkák megtalálhatók a kárpitozott bútorokban, szőnyegekben, függönyökben és ágyneműben, és gyakori kiváltói az allergiás vagy asztmás tüneteknek.

2.A gáznemű szennyező anyagok közé tartozhatnak:

Levegőben szálló gázok (illékony szerves vegyületek vagy VOC-k) háztartási termékekből, például ragasztókból, festékekből vagy tisztítószerekből; a források közé tartoznak az építőanyagok és a berendezési tárgyak is

Dohányfüstből vagy gáztűzhelyekből származó égési melléktermékek.

A rákkeltőnek minősített formaldehid is egy jól ismert VOC, amely az építőanyagokban, például rétegelt lemezekben és lambériákban, valamint a bútorokban és a szekrényekben megtalálható. A háztartási tisztítószerekből és anyagokból kibocsátott egyéb VOC-k széles skálája létezik, és azt találták, hogy a VOC-k koncentrációja belül sokkal magasabb, mint kívül.

Egészségre gyakorolt hatás

A beltéri füstben lévő kis részecskék és egyéb szennyező anyagok gyulladást okoznak a légutakban és a tüdőben, rontják az immunválaszt és csökkentik a vér oxigénszállító képességét.

Összefüggések vannak a háztartási levegőszennyezés és az alacsony születési súly, a tuberkulózis, a szürkehályog, az orrgarat és a gégerák között.

Az ischaemiás szívbetegség és a stroke okozta halálozást olyan kockázati tényezők is befolyásolják, mint a magas vérnyomás, az egészségtelen táplálkozás, a fizikai aktivitás hiánya és a dohányzás. A gyermekkori tüdőgyulladás további kockázatai közé tartozik a szuboptimális szoptatás, az alulsúly és a passzív dohányzás.

Praktikus lépések az egészséges otthoni levegőért

Most, hogy tisztában van néhány általánosan előforduló allergénekkel és irritáló anyagokkal, amelyek hatással lehetnek otthoni környezetére, íme néhány módszer a levegő minőségének javítására anélkül, hogy sokat  költenénk.

1. Rendszeres szellőztetés!

A beltéri levegő minőségének javításának egyik legegyszerűbb módja a szellőztetés fokozása, feltéve, hogy az időjárás ezt lehetővé teszi, és a kültéri szennyezés szintje nem magas. A lakáson belüli levegő keringtetése, ablakok vagy ajtók kinyitása, ablak- vagy padlásventilátorok használata, vagy nyitott szellőzőszabályzóval ellátott ablakklíma növelheti a lakás külső levegőjének szintjét, ezáltal csökkentheti a beltéri szennyező anyagok koncentrációját. Különösen fontos a szellőztetés olyan tevékenységek során, amelyek magasabb szintű szennyeződést okozhatnak, mint például a festés, a főzés vagy a takarítás.

2. Rendszeresen takarítás!

Különösen az olyan biológiai szennyező anyagok esetében, mint az állati szőr, a poratka és a penész, fontos a rendszeres tisztítás. A szőnyegek és kárpitok porszívózása, az ágyneműk és a puha játékok forró vízben történő mosása, valamint a szivárgások vagy vízkárosodott területek javítása elengedhetetlen a szennyeződések felhalmozódásának megelőzése érdekében.

3. Rendszeresen cseréld ki a HVAC szűrőket

Sok lakásban van kombinált fűtés, klíma vagy valamilyen rendszer, ezért fontos lehet ezekben a szűrők rendszeres cseréje. Ha a szűrő ki van téve páralecsapódásnak, akkor valószínűleg penészképződés alakul ki, és a rendszer penészspórákot fújhat be a lakásba, ami jelentős egészségügyi kockázatot jelent. Ugyanez vonatkozik a baktériumokra is, amelyek elterjedhetnek a levegőben, ha a körülmények lehetővé teszik a mikrobák szaporodását a szűrőn. Amennyiben házi kedvenceid vannak az otthonodban, különösen fontos a szűrők rendszeres cseréje, hogy megakadályozzuk a háziállatok szőrének terjedését a légcsatornáin belül. Egy másik szempont, hogy az eltömődött és koszos szűrő, nem hatékony és eleve energiát pazarol.

4. Fontold meg a poratka elleni védőburkolatokat

A poratkák az allergia gyakori kiváltó okai, és meleg és párás környezetben jól fejlődnek. Fontos megakadályozni a poratkák felhalmozódását az ágyneműben.  Az ágyneműt hetente  érdemes kimosni forró vízben, és a páratartalmat alacsonyan kell tartani a poratka-szint csökkentése érdekében.

5. Ellenőrizd a radon jelenlétét megfizethető tesztkészletekkel!

A radon a természetben előforduló színtelen, szagtalan gáz, amely a tüdőrák második vezető okozója, és az EPA becslései szerint az Egyesült Államokban akár hatmillió otthonban is emelkedett a radonszint. 1988-tól kezdődően az EPA és az Office of the Surgeon General javasolta a radon vizsgálatát.

6. Állítsd be a következő növényeket a belső terekbe!

A NASA Clean Air Study tanulmánya szerint, amelynek célja a zárt űrállomások levegőtisztításának módja volt, a növények hatékonyan képesek felszívni a szén-dioxidot, oxigént bocsátanak ki a levegőbe, és eltávolítják a szennyező anyagokat, például a benzolt, a formaldehidet és a triklór-etilént. Az EPA szerint ezek a vegyi anyagok irritálhatják a bőrt, a füleket, a szemet, az orrot és a torkot, valamint egyes rákos megbetegedéseket.

A tanulmány azt sugallja, hogy 100 négyzetméterenként legalább egy növény képes hatékonyan tisztítani a levegőt, ezért töltse fel a teret ezzel a nyolc, a NASA által válogatott méregtelenítő növénnyel, amelyek megtisztítják otthona levegőjét.

Vagy használd ki LÉGTISZTÍTÓINK minden előnyét

  1. Hideg katalizátor szűrő: formaldehid, benzol, TVOC katalizálja
  2. Méhsejt típusú aktívszén szűrő: Gyors szag- és füstelnyelés, formaldehid, benzol és ammónia lebontása.
  3. Antibakteriális szűrő: Megszünteti a lebegő porszemcséket, atkákat és mikroorganizmusokat.
  4. Nagy hatékonyságú HEPA szűrő: Megszünteti a penészt, port, allergéneket és baktériumokat.
  5. Ultraibolya sterilizáló fény: Gyorsan elpusztítja a vírusokat és baktériumokat.
  6. Anion tisztítás: A térben keletkező anion javítja a levegő minőségét és a környezetet
  7. Párásító: 40-60% nedvesség az egészségesebb környezetért az emberek számára és keményebb a vírusok és baktériumok számára

Lépj be az világába!

Technológia, amely eddig csak a kórházak műtőjében létezett!

Hasznos tippek allergiásoknak!

Napjainkban rengetegen küzdenek allergiával vagy más néven szénanáthával. Az emberek többsége igyekszik figyelmen kívül hagyni a pollenek, szmogok és egyéb káros anyagok jelenlétét a falak

Elolvasom »